Wil je (voor het eerst) met een camper op pad en niet hoeven nadenken over een route? Wij hebben nu 2 routes beschikbaar. De “Elfstedentocht” van 6 dagen en de “Moezeltour” van 10 dagen, inclusief leuke activiteiten en bezienswaardigheden. Bij het huren van een camper krijg je een papieren versie én de route op navigatie gratis van ons mee. Geef bij het huren van de camper aan dat je gebruik wilt maken van een van de routes.

“Lees een kort reisverslag van onze huurders hieronder”

Elfsteden campertocht (2/10 t/m 9/10)

“Weten jullie al waar jullie heen gaan?”. Dat was de vraag van Erik van “Bronckhorst Campers”, toen we besloten hadden om voor het eerst een camper te huren en eens te ervaren hoe het zou zijn om op deze manier vakantie te vieren. Nou dat wisten we wel: in Friesland rondtoeren en allerlei mooie plekken (stadjes) bezoeken. “ Oh, maar dan heb ik misschien iets leuks voor jullie. De Friese Elfsteden campertocht. Dat leek ons een goed idee. En leuk was het!!!

De eerste dag (etappe 1): vanaf Hengelo (Gld)-Sloten.:

We vertrokken om ongeveer 12.00 uur richting Sloten en reden over provinciale wegen en een groot deel snelweg. En inderdaad een prima manier (zoals ons was voorspeld) om vertrouwd te raken met ons “huis op wielen”. In Sloten naar de camperplaats Lemsterpoort gereden. Werkelijk een unieke plek aan de haven. De fietsen van de drager gehaald en toen het stadje in op zoek naar de fontein de “Kievit”.

De tweede dag (etappe2): Sloten-Workum.:

De tweede dag was werkelijk schitterend en in onze ogen de mooiste. Over leuke (goed te berijden) weggetjes en langs en door pittoreske dorpjes. Gaasterland is zo mooi. We kwamen ogen te kort. Onderweg even gestopt bij het monument dat herinnert aan de slag “Slag bij Warns” (ter herinnering aan de onafhankelijkheidsstrijd van de Friezen) en toen naar Stavoren. Uiteraard het “Vrouwtje van Stavoren” opgezocht en de fontein “De Vis”.  Van Stavoren vervolgens naar Hindeloopen waar we door tijdgebrek eigenlijk alleen de fontein “Flora&Fauna” hebben bekeken. Snel naar ons einddoel Workum naar camperplaats jachthaven Bouwsma. Wederom een schitterende plek aan de haven, fietsen gepakt en Workum in, op zoek naar de fontein “De Woeste Leeuwen van Workum”. Helaas waren we te laat voor het museum Jopie Huisman, maar we hebben ons voorgenomen om Workum (werkelijk een mooi stadje) nog eens te bezoeken.

De derde dag (etappe 3):Workum-Franeker.:

Van Workum eerst naar Bolsward gereden, parkeerplek gevonden op loopafstand van het centrum. Ook hier is weer genoeg te zien en te bewonderen en op het terras van “De Wijnberg” heerlijk geluncht en mensen gekeken. En uiteraard is er ook hier een fontein(“De Vleermuis”). Daarna op weg naar Harlingen naar de Nieuwe Willemshaven. Daar zagen we hele mooie oude schepen en ook de fontein “De  Walvis”. Vanuit Harlingen naar het eindpunt van deze etappe Franeker het recreatiepark “Bloemketerp”, de volgende camperplaats. Op de fiets het planetarium van Eise Eisinga bezocht en de fontein “De Oortwolk”. En ook nu weer:  Franeker is een leuke plaats om te bezoeken.

De vierde dag (etappe 4):Franeker-Leeuwarden:

We volgen de route van de Elfstedentochtschaatsers en passeren op de heen- en terugreis naar Dokkum het bekende Bartlehiem en gaan op weg naar Leeuwarden ,maar niet voordat we de  “IJsfontein”  hebben gezien. Het eindpunt van deze dag is camperplaats Lekkum, op nog geen 10 minuten fietsen van Leeuwarden. Dus op de fiets naar het station van Leeuwarden, waar  de fontein “Love” staat.

De vijfde dag  (etappe 5):Leeuwarden-Heeg:

Deze etappe hebben we ingekort tot IJlst, omdat we onze buren hebben bezocht, die met hun boot in Stavoren lagen. Ons verslag van de Elfsteden Campertocht stopt dus in IJlst. Maar goed: van Leeuwarden eerst naar Sneek. Eerst nog door Leeuwarden, langs o.a. de scheve toren en inderdaad; die is echt wel scheef. Onderweg kwamen door het plaatsje Wiuwerd, waar we in de plaatselijke kerk het “geheim van Wiuwerd (enkele eeuwenoude mummies)”hebben bekeken. Vervolgens op weg naar Sneek, de camper geparkeerd (wat trouwens goed te doen was)  en de stad in gewandeld. In het plaatselijke snoepwinkeltje  drabbelkoeken en Friese dumkes (koekjes) gekocht. En natuurlijk hier de fontein van Fortuna opgezocht. Sneek was heel leuk en gezellig druk. Van Sneek naar IJlst, waar we de schoorsteen van Nooitgedagt (een vroeger heel bekende gereedschaps- ,speelgoed- en schaatsenfabriek) zagen.  “De Onsterfelijke Bloemen” heet de IJlster fontein. En vervolgens naar Stavoren, naar camperplaats Marina.

De zesde dag (de laatste etappe):Stavoren-Dieren:

De laatste etappe stond eigenlijk alleen maar in het teken van de terugreis.

Nawoord:

Wij hadden ons voorgenomen om in ieder geval de fonteinen,  (die in 2018 zijn geplaatst, omdat Leeuwarden toen culturele hoofdstad van Nederland was), te zien. Daarom zijn we aan veel andere suggesties niet toegekomen. Maar dat gaan we een volgende keer zeker inhalen. Niet alleen,  Friesland heeft ons verrast, maar zeker ook deze campertochtroute. We willen de maker(s) ervan dan ook hartelijk bedanken en complimenteren. En Erik, nogmaals hartelijk dank voor je advies en aanrader. Want een aanrader is het zeker!!

Jos W. en Ina F.